Vitaminok Neked és a kisbabának
2016-02-03
A helyes táplálkozás alapvető fontosságú egészségünk megtartásához. Rohanó életstílusunk miatt azonban sokszor azt esszük meg, amit először megtalálunk a hűtőben.
Azt gondolnánk, hogy egy joghurt és egy alma fedezi egész napos tápanyagszükségletünket, és sokan sajnos hozzá is szoktak ehhez a táplálkozási formához. Egy biztos: sokszor nem nézünk utána, hogy milyen vitaminokra, fehérjékre vagy ásványi anyagokra van szüksége testünknek, és hogy ezek a tápanyagok milyen fontossággal bírnak egészségünk megőrzésében.
Mik azok a vitaminok és ásványi anyagok?
A vitaminok és ásványi anyagok mikrotápanyagokként is ismertek. Szervezetünk kis mennyiségben használja ezeket, hogy megkönnyítse a sejtek fennmaradásához szükséges kémiai reakciókat. A különféle tápanyagok hatással vannak az emésztésre, a gondolkodásra és testünk egyéb funkcióira.
Vitaminok
Kétféle vitamintípus létezik: a vízben és a zsírban oldódó vitaminok (másnéven lipovitaminok). Szervezeted a zsírban oldódó vitaminoknak az aktuális igényen felüli részét a májban és a zsírszövetekben tárolja. Ezen vitaminokat a szervezet hosszabb ideig raktározza, és szükség esetén a tartalékokat tudja felhasználni.
Zsírban oldódó vitaminok
| Vitamin | Hatásuk | Forrásuk | 
| A (retinol, retinolsav) | Az A-vitamin szerepet játszik a sejtek differenciálódásában. Az A-vitamin hozzájárul 
 Az A-vitamin részt vesz a megfelelő vasanyagcserében. | Máj, halfélék, tejtermékek, tojássárgája, sárgarépa, paradicsom, dúsított gabona. | 
| D (kalciferol) | A D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához. A D-vitamin hozzájárul a vér normál kalciumszintjének fenntartásához. A D-vitamin szerepet játszik a sejtosztódásban. A D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához. A D-vitamin hozzájárul az egészséges izomfunkció fenntartásához. | Sósvízi hal, tejtermékek és dúsított gabonafélék. A D-vitamint testünk is előállítja, napfénnyel való érintkezés útján. | 
| E (tokoferol) | Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. | Halfélék, tej, tojássárgája, növényi olajok, dió, bab, brokkoli, spenót és dúsított gabonafélék. | 
| K | A K-vitamin részt vesz a normál véralvadásban. | Sajt, spenót, brokkoli, kelbimbó, paradicsom, növényi olajok és margarin. | 
Szervezeted nem tárol nagy mennyiségben vízben oldódó vitamint. Azt a mennyiséget, amire nincs szükség, a vesék eltávolítják, és a vizelettel kiürül a szervezetből.
Vízben oldódó vitaminok
| Vitamin | Hatásuk | Forrásuk | 
| B1 (tiamin) | A tiamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere- folyamatokban. A tiamin hozzájárul 
 | Sovány marhahús és sertéshús, máj, hüvelyesek, diófélék és dúsított gabonafélék. | 
| B2 (riboflavin) | A riboflavin hozzájárul 
 | Sovány marhahús és sertéshús, máj, hüvelyesek, tojás, sajt, tej, diófélék és teljes kiőrlésű, gazdagított gabonafélékből készült termékek. | 
| B6 (piridoxin, piridoxál, piridoxamin) | A B6-vitamin hozzájárul 
 | Állati eredetű termékek, sertés, marha, halfélék, tojás, földimogyoró, sárgarépa, banán és dúsított gabonafélék. | 
| B12 (cianokobalamin) | A B12-vitamin hozzájárul 
 | Máj, baromfi, kagyló, szardínia, hering, tojás, tej és dúsított gabonafélék. | 
| C (aszkorbinsav) | A C-vitamin hozzájárul 
 | Brokkoli, zöldborsó, spenót, kelbimbó, citrusfélék, paradicsom, szamóca és földieper. | 
| H (biotin) | A biotin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere- folyamatokban. Hozzájárul 
 | Máj, vese, tojássárgája, borsó- és babfélék, diófélék, paradicsom és élesztő. | 
| Folsav | A folát szerepet játszik a sejtosztódásban. Hozzájárul a normál vérképződéshez és a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében. | Leveles zöldségek, gabona- és babfélék, narancs, gabona és dúsított gabonából készült termékek. | 
Ásványi anyagok
Az ásványi anyagok fontosak a szervezeted számára egészséged megőrzéséhez. A szervezet különféle funkcióihoz szükségesek, beleértve a csontképződést, a hormontermelődést illetve a szívműködés és keringés szabályozását.
Két típusuk létezik:
A makroásványok olyan ásványok, amelyeket a test nagyobb mennyiségben használ. Ilyen például a kalcium, foszfor, magnézium, kálium, klór és kén.
Mikroelemekből ezzel szemben a testnek csak kis mennyiségekre van szüksége. Ilyenek például a vas, mangán, réz, jód, cink, kobalt, fluor és szelén.
Ásványi anyagok
| Ásvány | Hatásuk | Forrásuk | 
| Vas | A vas hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez. A vas a szervezetben részt vesz a normál oxigénszállításban. A vas részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere- folyamatokban. A vas szerepet játszik a sejtosztódásban. | Hús, halfélék, baromfi, lencsefélék, babfélék, kenyér és dúsított gabonafélék. | 
| Jód | A jód részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere- folyamatokban. A jód hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához. A jód hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez | Jódos só, tenger gyümölcsei és tengeri algák. | 
| Szelén | A szelén hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.A szelén hozzájárul a köröm és a haj normál állapotának fenntartásához. | Lazac, szardínia, tej, sajt, joghurt, tofu (szójasajt) és brokkoli. | 
| Magnézium | A magnézium részt vesz a normál csontozat és fogazat fenntartásában. A magnézium hozzájárul a normál izomműködéshez. A magnézium hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. A magnézium részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. | Húsfélék, tenger gyümölcsi, tej, sajt, joghurt, leveles zöldségek, búza, gabonakorpa és diófélék. | 
| Cink | A cink hozzájárul a normál DNS-szintézishez. A cink szerepet játszik a sejtosztódásban. A cink hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához. A cink részt vesz a normál szénhidrát- és A-vitamin-anyagcserében. A cink hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. | Vörös húsok, máj, osztriga, bizonyos tenger gyümölcsi, tejtermékek, tojás, babfélék, diófélék, teljes kiőrlésű magvak és dúsított gabonafélék. | 
Most már ezt is tudod!
Íme néhány tipp a felkészüléshez:
A reggeli ideális alkalom a megfelelő kalciumbevitelhez. Fogyassz egy tál gabonapelyhet tejjel és egy pohár dúsított narancslevet!
Ne feledd: A D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához. A bőr képes D-vitamin előállítására, amennyiben napfény éri. Ezért naponta legalább 10 perc napozás ajánlott. Ugyanakkor fontos, hogy ne vigyük túlzásba a napozást, mert annak bőrkárosító hatása lehet.
Mivel a terhes hölgyeknél növekszik a vér mennyisége, nagyobb mennyiségű vasra van szükséged.
Konzultálj orvosoddal, illetve fogyassz naponta körülbelül 27 milligramm vasat! Ezért is ajánlott olyan terhesvitamin fogyasztása, amely fedezi ezt a szükségletet.
Szervezetünk új sejtek képzéséhez használja a folsavat. A folát a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében.
Konzultálj nőgyógyászoddal multivitaminok és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény fogyasztása előtt.
Ajánló
GYORSKERESŐ
mom ON board
babamama CSOMAG #mindengyermekegyenlő
babamama CSOMAG - TÁMOGATÓI PROGRAM #mindengyermekegyenlő
Napi
A negatív gondolkodás határt szab a teljesítménynek. Ha viszont ezt megfordítjuk, akkor a lehetetlen hirtelen nagyon is elérhetővé válik.
 
             
                     
                 
                     
                     
                    

